Roquetes Turisme
Roquetes Turisme
Observar el cel i la Terra
Ciència
Ciència

Observatori de l'Ebre

Als meus peus hi trobareu un lloc que us aproparà al cel i a la Terra, es tracta de l’Observatori de l’Ebre.

Cap a l’any 1904 la Companyia de Jesús tingué la genial idea de construir un institut de recerca per estudiar les relacions entre el Sol i la Terra. L’aportació a la ciència de l’Observatori és avui incalculable, un orgull per a mi i per als roqueteros, ja que conserva arxius centenaris de registres magnètics, ionosfèrics, sísmics, meteorològics i solars. Perquè us en feu una idea, els registres sísmics i ionosfèrics són els més antics d’Espanya i els meteorològics es remunten fins a l’any 1880.

Us convido a entendre la Terra, el Sol i la seva relació mútua, al mateix temps, conèixer aquest niu de ciència centenària per entendre i aprendre tot allò que ens envolta de la mà dels científics. Periòdicament s’organitzen visites guiades a les instal·lacions i també activitats relacionades amb les ciències de la Terra, la físicasolar i l’astronomia. 

VISITES GUIADES A L'OBSERVATORI

Us convido a viatjar per la ciència a l’Observatori amb la família, amics, associació… Amb les visites guiades podreu descobrir els pavellons centenaris de l’Observatori, veure-hi els interessants instruments que contenen, actuals i històrics, conèixer la recerca que s’hi fa i veure les taques solars amb el celòstat! Què us sembla?

De dilluns a divendres matí o tarda.  Preu 3.8 euros per persona. Per a grups superiors a 10 persones. Inscripció

Diumenge al matí (11-12:30). Últim diumenge de cada mes. Preu 5 euros per persona (a partir d’11 anys), 3.8 euros (de 4 a 10 anys), gratuït (cada menor de 4 anys que vagi acompanyat d’un adult).  Inscripció

Places limitades. L’activitat requereix reserva prèvia.

Més informació al 977500511 (9-13h) o secretaria@obsebre.es.

DIES PROGRAMATS: 26 DE FEBRER, 26 DE MARÇ, 30 D’ABRIL, 25 DE MAIG, 25 DE JUNY, 25 DE JULIOL, 24 DE SETEMBRE, 29 D’OCTUBRE, 24 DE NOVEMBRE

ACTIVITATS D'OBSERVACIÓ

18 DE MARÇ – OBSERVACIÓ. LA CONSTEL·LACIÓ DE L’OSSA

Coneixerem aquesta part del firmament plena de galàxies i de mitologia. Aprendrem què és una galàxia, quines varietats hi ha, i quines són les seves principals característiques. Aprendrem com localitzar la constel·lació, una referència per a començar a conèixer el firmament.

8 D’ABRIL – OBSERVACIÓ: EL PLANETA JÚPITER

Oposició del planeta Júpiter. Coneixerem les colossals dimensions del planeta i les seves principals característiques, veurem belles imatges obtingudes amb sondes espacials i, també, per afeccionats. Observarem el planeta amb el telescopi, aprendrem a localitzar-lo a simple vista i descobrirem les seves quatre llunes principals: Io, Europa, Ganimedes i Cal·listo. Les llunes de Júpiter foren descobertes l’any 1610 per Galileo Galilei.

13 DE MAIG – OBSERVACIÓ: LES COMETES

Amb imatges obtingudes, tant a la nostra zona, com per sondes espacials, comprendrem què és un cometa, quins són els seus trets principals, quins materials els componen i què pensaven en l’antiguitat sobre aquests cossos celestes. Realitzarem una observació d’un cometa amb telescopi.

22 DE JULIOL – OBSERVACIÓ: LA VIA LÀCTIA

Comprendrem les dimensions de la nostra galàxia en relació a les Galàxies veïnes, l’anomenat Grup Local. Veurem com la contaminació lumínica ens priva d’aquest meravellós espectacle utilitzant imatges obtingudes en els llocs més foscos de les nostres terres. Amb el telescopi realitzarem una observació de les Nebuloses més brillants de la nostra Galàxia.

12 D’AGOST – OBSERVACIÓ: ELS PERSEIDS

Què són les pluges d’estels?, Per què s’anomenen així? D’on provenen?. Coneixerem tots aquests detalls i atendrem qualsevol dubte sobre aquest tema amb una explicació gràfica. Realitzarem una observació dels Perseids i un taller fotogràfic. Si tens una càmera rèflex, un gran angular, un trípode i un temporitzador, porta’ls i uneix-te a la caça d’un perseid.

19 D’AGOST – OBSERVACIÓ: EL PLANETA SATURN

Coneixerem les grans dimensions del planeta dels anells i veurem espectaculars imatges realitzades pel telescopi espacial Hubble, per sondes espacials i, també, per afeccionats. Realitzarem una observació al planeta amb un telescopi de gran augment, on podrem observar els seus anells i la seva lluna més gran, Tità.

9 DE SETEMBRE – OBSERVACIÓ: EL TRIANGLE D’ESTIU

Què és aquest asterisme i quines meravelles amaga en el seu interior? Amb imatges obtingudes a les nostres terres, veurem quins objectes astronòmics amaga i en comprendrem la seva naturalesa. Realitzarem una observació i, fins on la contaminació lumínica ens ho permeti, intentarem veure amb el telescopi les nebuloses més brillants.

16 DE SETEMBRE – CURS INTENSIU D’INICIACIÓ A L’ASTROFOTOGRAFIA AMB CÀMERA REFLEX

En el curs veurem com realitzar una astrofotografia de qualitat amb mitjans bàsics. Tractarem els passos més importants a l’hora de muntar i posar en estació l’equip i de com processar les nostres imatges astronòmiques.

  • Equip: Recomanacions, posada en estació
  • Paràmetres de la càmera i ISO: senyal vs soroll.
  • Integració d’imatges: preses de llum i calibratge
  • Il·luminació de la imatge: preses flat i DBE.
  • Processament o revelat digital: extreure el màxim de les dades
  • Programes: Pixinsight.
  • Durada del curs 6 hores: 4,5 hores de curs a l’aula i 1,5 hores de taller pràctic.

 

14 D’OCTUBRE – OBSERVACIÓ: LA GRAN GALÀXIA D’ANDRÒMEDA

Coneixerem en profunditat la nostra gran veïna, comprendrem la seva grandària en relació a la nostra Galàxia mitjançant imatges realitzades tant per telescopis de la nostra zona, com pels telescopis més potents del món. Realitzarem una observació de la galàxia amb el telescopi i aprendrem a localitzar-la en el firmament.

18 DE NOVEMBRE – OBSERVACIÓ: LES CONSTEL·LACIONS

Veurem què són les constel·lacions, mitjançant una explicació gràfica. Veurem quines són les que podem observar des de la nostra latitud al llarg de l’any, quines són les mes rellevants i quines són les constel·lacions de l’antiguitat. Durant l’observació aprendrem a conèixer les constel·lacions, com moure’ns pel firmament i donarem les dades més curioses sobre cadascuna d’elles.

2 DE DESEMBRE – OBSERVACIÓ: LA LLUNA

Coneixerem els principals cràters i mars del nostre benvolgut satèl·lit, aprendrem on va aterrar l’Apol·lo 11, veurem les dades més curioses i quina és la importància del satèl·lit per a la vida a la Terra. Mitjançant un telescopi de gran augment. ens passejarem per la superfície lunar.

CONTACTE

Observatori de l’Ebre (Universitat Ramon Llull – CSIC)

Tel. (+34) 977 500 511 – Fax. (+34) 977 504 660