Roquetes Turisme
Roquetes Turisme
Pedalant amb herois del passat
BTT
BTT

El Camí dels Bandejats i el Pas de Berenguer

Us explicaré una història de bandolers. A molts de vosaltres possiblement us deu sonar el malnom de Panxampla. Joan Pujol Fontanet és molt famós i conegut a Roquetes, als Reguers, a Beseit, a Alfara de Carles i a totes les muntanyes que presideixo.

Recordo encara quan en Joan tenia atemorida la gent dels Ports, sobretot els masovers que treballaven a les meues muntanyes. Realment, en Joan tenia bon cor per als pobres, només era enemic dels més rics i d’aquells que el perseguien. És per això que també se’l coneix com el Robin Hood de les Terres de l’Ebre.

En Panxampla fou sentenciat a mort per haver ferit un guàrdia civil, en una de les nombroses escaramusses que hi hagueren als Ports. Però no fou fins que se l’acusà d’un crim de taverna, que molt probablement no havia comès, que decidí amagar-se als Ports. Li vaig donar aixopluc i aconseguí sobreviure tres anys a les meues faldes.

L’última vegada que el vaig veure fou cap a l’any 1882, quan fugia cap a França per exiliar-se com a soldat carlí. Caminava amb pas ferm pel camí dels Bandejats i el pas de Berenguer, també conegut com el camí dels Exiliats —aleshores era molt transitat. En Joan duia poc equipatge, pantalons de pana, camisa blanca, armilla de ratlles, boina morada, una saca i una manta. També duia les seues armes, un punyal i un trabuc.

A França no tingué pas bona sort. Després de tenir un fill amb Victorine, fou pres per dos gendarmes i dos guàrdies civils a Carcassona. Finalment, fou afusellat per un escamot de soldats al costat de la porta de Sant Antoni a la ciutat de Tarragona, el 16 de juny de 1883.

Pujada a Casetes Velles. La Cova del Vidre.

Farem un viatge en el temps, a quan després de les glaciacions els Ports començaren a acollir els primers homes, ara fa 10.000 anys.

No us penseu que sou els primers humans que ronden per les meues muntanyes. Durant l’epipaleolític, quan la neu i el gel ocupaven gairebé sempre les carenes, van visitar-me els primers homes, els primers herois, i la cova del Vidre es convertí en el seu millor aixopluc.

No és gens estrany que la cova del Vidre fos l’indret escollit. La cova, que pren forma triangular, és de grans dimensions. Es troba a 1.120 metres sobre el nivell del mar i s’endinsa a la roca uns 43 metres.

Els primers avantpassats roqueteros sovintejaven la cova per treballar-hi el sílex o la pell dels animals; s’hi resguardaven del fred i un fogam els escalfava i il·luminava. Aquells homes eren caçadors que a mesura que el clima s’anà temperant hi passaven temporades més llargues.

Les darreres excavacions han permès descobrir petits tresors (gratadors, truncadures, denticulars) d’aquests homes robustos i forts, els primers que aconseguiren resistir el clima d’aquestes muntanyes com uns autèntics herois.

Powered by Wikiloc

BTT per camins rurals

Volta circular amb BTT per camins municipals de Roquetes sense dificultat tècnica.
Passaremper la Raval de Cristo, Capella del Carme, Lloret, Terrapico.. Amb sortida i arribada al Pavelló poliesportiu.

BTT per camins de la zona nord

Ruta de BTT per camins municipals sense dificultat.
Vilaret, Barranc de l’Os, Pandorga, Bandejats, Lligallo de Sant Antoni, Colomar, Camí del Mig entre d’altres.
Amb sortida i arribada del Pavelló Poliesportiu.