Roquetes Turisme
Roquetes Turisme
Caminar entre teixos i cabres
Rutes
Rutes

Coneix l’Esquirol de Roquetes

La nova ruta turística que portarà a descobrir l’Esquirol de Roquetes! Aquesta ruta és ideal per amants de la natura i vulguin gaudir d’una experiència única observant aquests simpàtics rosegadors.

Coneix l’Esquirol de Roquetes: Una ruta fascinant per amants de la natura i la història. Descarrega la fitxa adjunta i marca els set punts d’interès al llarg del recorregut. Si completes la ruta, rebràs un clauer recordatori. No et perdis aquesta oportunitat d’explorar la bellesa de Roquetes i descobrir els secrets dels esquirols! 🌿🐿

→ Descarrega la fitxa aquí.

Descripció de la Ruta:

 • La Vall del Marquès: Comença la teva aventura a la Vall del Marquès, un espai verd amb arbres frondosos. Aquí podràs veure els esquirols saltant d’arbre en arbre i recollint fruits secs. No oblideu portar una càmera per capturar els seus moviments juganers.

 • La Plaça de la Raval Nova: és un lloc amb encant i història, la plaça està envoltada d’arbres que proporcionen ombra i frescor als visitants. El so dels ocells es barreja amb el murmuri dels veïns que es reuneixen aquí per xerrar i gaudir dels raigs de sol filtrant-se entre les fulles.

 • Davant de la Seu del Parc Natural dels Ports: Si tens sort, podràs veure els esquirols saltant entre les branques dels arbres o amagats entre les fulles de l’olivera.

 • Pàrquing davant del Pont del Vicari: on pots aparcar el teu vehicle per fer la ruta a peu.

 • Zona Observatori i parc de la Torre d’en Gil:  Aprofita per visitar els diferents parcs que trobaràs a la ruta com els de la   zona de l’Observatori i Torre d’en Gil.  Els esquirols són més actius al matí i al capvespre, així que mantingueu els ulls ben oberts.

 • Zona esportiva: Finalitza la ruta a la zona esportiva, on els esquirols es reuneixen per buscar menjar i jugar. Podeu relaxar-vos entre moreres i observar com es mouen entre els arbres.

 • Hort de Cruells: punt informatiu dels nostres simpàtics habitants on pots veure’ls d’arbre en arbre o al terra buscant menjar.

 

Consells per als Visitants:

 • Porteu calçat còmode i una càmera per capturar els moments únics.

 • Mantingueu silenci per no espantar-los. Aquesta ruta és una oportunitat meravellosa per connectar amb la natura i descobrir la vida dels esquirols a Roquetes. Bon viatge! 🌿🐿️

 

Informació:

 • Nom Científic: Sciurus vulgaris.

 • Descripció: L’esquirol és un petit mamífer rosegador que habita els boscos i parcs de tot el món. Té una longitud d’uns 38-45 cm, la seva cua és llarga i compacta (Pot arribar als 20 cm).  Té ulls grans. A l’estiu, el seu pelatge és de color vermellós, mentre que a l’hivern es torna més grisós.

 • Hàbitat: Prefereix els boscos caducifolis i mixtos, tot i que també es troba en parcs urbans i zones rurals amb arbres. Dormen en nius que fan als arbres, tant en forats de troncs com en bifurcacions de branques.

 • Alimentació: L’esquirol és omnívor i la seva dieta inclou fruites, llavors, nous, brots i insectes. Es calcula que en un dia pot consumir uns 40g de pinyons, que extreu d’unes 110-140 pinyes.

 • Curiositat: Són animals molt socials i viuen en colònies. Les seves guarides estan sovint construïdes en arbres o en forats al terra.

 • Comportament: Els esquirols són uns autèntics acròbates, saltant entre les branques amb gran agilitat. Quan se senten descoberts, s’amaguen a la cara oposada del tronc, confiant en el seu camuflatge per passar desapercebuts.

 

Comportament Cívic:

 • Si observes un esquirol, recorda mantenir-te a una distància segura, i no els molestis mentre gaudeixen del seu entorn natural.

 • No alimentis els esquirols amb menjar humà. Els aliments processats poden ser nocius per a ells i interferir amb la seva dieta natural.

 • Respecta el seu hàbitat. Evita pertorbar els seus nius o la vegetació on viuen.

 • Protegeix el seu parc, mantenint els parc nets i sans, perquè els esquirols i altres animals puguin gaudir del seu habitatge natural.

 

 

Powered by Wikiloc

La Barcina, per camins de cabres salvatges

cabra-hispanica

D’entrada, em trauré una mica de protagonisme per parlar-vos del cim veí de la Barcina, on hi sovintegen les cabres salvatges dels Ports.

Amb el cim de la Barcina ens coneixem molt bé. Cada matí, quan el sol ens desperta des de l’horitzó de la mar de l’Ebre, ens mirem i ens saludem. Jo ho faig des dels meus 1.441 metres, i la Barcina des dels 1.353 metres.

En aquesta proposta us convido a visitar la Barcina tot recorrent la seua carena i observant les fantàstiques vistes panoràmiques que amaga des del seu cim, molt pedregós i feréstec. A més, si visiteu el cim de la Barcina, de ben segur que us vindran a saludar les cabres hispàniques (Capra pyrenaica); els encanta coronar els nostres cims.

He de reconèixer que tinc una estima especial per les cabres salvatges. Us asseguro que molts dies no veig a ningú més que a elles, i la companyia, en aquestes altituds, s’agraeix molt. Al mateix temps em fan sentir molt orgullós, ja que als Ports s’hi manté el principal reducte d’aquesta espècie a la península Ibèrica. De fet, aquí, en viu una població estable d’uns 3.600 exemplars.

Deixeu-me que us expliqui unes quantes coses sobre les cabres. Les femelles mesuren uns 120 centímetres de llarg i 60 d’alçària, i tenen unes banyes força curtes semblants a les de les cabres domèstiques. Els mascles, en canvi, poden arribar als 148 centímetres de llarg i 77 d’alçària a la creu, i aconsegueixen un pes màxim de 110 quilos. Les banyes dels mascles són més gruixudes i poden arribar a ser el triple de llargues que les de les femelles. Els mascles adults tenen també una cara més allargada i la típica barba de boc fosca sota la mandíbula.

Ruta cedida per la Carme i l’Ignasi

Els arbres vells amics. Els teixos del Marturi.

mola-del-boix-2

A moltes espècies vegetals els agrada viure a les meues muntanyes. N’hi ha una, però, que és molt i molt especial: el teix. N’havíeu sentit a parlar? Els teixos dels Ports són vells amics, hem forjat una llarga amistat al llarg de centenars d’anys.

El teix està en risc d’extinció. Ha patit un fort retrocés a Europa i, a Catalunya, és ben difícil trobar-ne. Normalment apareix de manera puntual entre boscos d’alzines, fagedes o pins, com és el cas dels Ports. La singularitat del teix bé marcada per ser una espècie que necessita unes condicions molt específiques per desenvolupar-se, per aconseguir viure molts anys i per ser mortal, sí, mortal per a algunes espècies i per als humans.

Per reproduir-se el teix necessita la presència d’ocells que en dispersin les llavors. No ha de veure’s amenaçat per la presència d’altres arbres competidors i tampoc per la pressió d’ungulats, els quals s’alimenten de les seues fulles. A les dificultats per sobreviure del teix, cal sumar-hi l’empobriment genètic de l’espècie, l’elevat risc d’incendi i les altes temperatures provocades pel canvi climàtic.

Com veieu, és una gran sort comptar amb dos exemplars de teix centenaris a les nostres muntanyes. No queda gaire bé que ho digui, però envejo la veïna muntanya de la Mola del Boix, que n’acull, en una fondalada obaga, dos dels més espectaculars.

Us animo a caminar per la Mola del Boix i visitar els dos teixos del Marturi. Al teix més gros, el que el fa més singular és que en el tronc —que en algun moment de la seua llarga vida es va trencar a causa d’un llamp, la neu o el vent— hi creix un considerable pi roig (Pinus sylvestris) a uns 4 metres d’alçària del terra. El teix segon és més jove i, tot i no tenir unes mides tan importants, també és força gros.

Si decidiu visitar els nostres teixos centenaris aneu amb compte. El teix, famós per la seua toxicitat, és una espècie mortal per als humans. Tot plegat l’ha convertit en un arbre carregat de misteri i un símbol venerable de la mort i la supervivència en diverses cultures.

Balcons amb vistes de Roquetes

Circuit saludable per fer una passejada a peu combinant trams pavimentats, trams de camins de terra i corriols amb dificultat baixa prop del nucli urbà de Roquetes. Amb punts elevats on es podrà gaudir d’unes vistes panoràmiques de Roquetes.

Aigua, horta, cítrics i camps d'arròs a Roquetes

Passejada sense cap dificultat per la zona d’horta del terme de Roquetes. Observarem plantacions de cítrics, horta i camps d’arròs caminant per la vora del Canal de la Dreta de l’Ebre.

Ruta per Raval de Cristo i disseminat

Caminada sense dificultat per camins municipals pavimentats. Passant pel nucli urbà de la Raval de Cristo, Camí de Pandorga, Barranc de l’Os, Vilaret i Torre d’en Gil.