Patrimoni cultural i turístic

ROQUETES

 

Roquetes “ciutat hospitalària i dinàmica”.

Roquetes és un dels nuclis urbans més importants del Baix Ebre, amb uns 8.000 habitants i una extensa superfície de gairebé 140 km², dels quals 55,82 km² formen part del parc natural del Port. En aquest espai destaca el Mont Caro, el cim més alt del massís amb 1.441 metres. Roquetes es va independitzar de Tortosa el 14 d’abril de 1850 i va obtenir el títol de ciutat el 1880. Cada 14 d’abril se celebra la seva independència amb actes festius i culturals.

Situada a la reserva de la biosfera Terres de l’Ebre, Roquetes es troba entre dos parcs naturals de gran valor ecològic: el Delta de l’Ebre i el Port. Les Festes Majors se celebren la primera setmana de juliol, destacant el “Cosso – Iris”, el “Correfoc” i les nits de ball. La Raval de Cristo, barri perifèric, té la seva pròpia Festa Major a l’agost. També a l’agost, el “Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre” posa en valor la música i la cultura tradicional.

La gastronomia local inclou les “punyetes”, pastes d’ametlla típiques, així com oli i cítrics de qualitat. Roquetes compta amb nombrosos bars i restaurants amb productes de proximitat. Per a l’allotjament, hi ha cases rurals i un nou pàrquing d’autocaravanes amb 13 places, serveis bàsics i una estada màxima de 72 hores, situat prop del Pavelló Esportiu, el Centre d’Informació dels Ports i l’Observatori de l’Ebre.

Roquetes “arquitectura i història”

Antic Ajuntament

La primera pedra es va col·locar l’any 1880 i l’any següent era inaugurat per l’alcalde Francesc Fonollosa. Presenta estil eclèctic. L’edifici, amb façana a tres carrers, forma un volum prismàtic compacte, distribuït en planta baixa i tres pisos. La seva construcció va ser possible mercès a l’ajut desinteressat dels veïns, a través del denominat “sou de vila”. A la façana principal destaca la porta d’entrada en forma d’arc triomfal, amb importants motius ornamentals de forma vegetal, amb l’escut de la ciutat, i la data d’ inauguració als timpans d’aquest arc.

Església de Sant Antoni de Pàdua

Construïda cap a l’any 1826. És un edifici d’estil neoclàssic, d’una nau, coberta amb volta de canó. Té  un campanar de planta quadrada,  obert als quatre vents amb arcs de mig punt La façana principal, senzilla, està capçada amb un frontó triangular. La portalada és classicista, amb una porta de mig punt flanquejada per falses columnes i un entaulament sobri coronat amb una fornícula que protegeix la imatge de sant Antoni.

La casa de Sant Josep

Antic col·legi i residència dels jesuïtes. Construït l’any 1888, l’edifici principal té forma d’U i està construït amb maó vist i pedra.
Actualment, és la seu del Centre Cívic de Roquetes,  la Llar de Jubilats, diferents entitats i associacions del municipi, la Biblioteca de Roquetes i Roquetes Comunicació.

Mercat Municipal

Inaugurat l’any 1892, és un edifici  d’estil eclèctic. Amb una original combinació de colors ocre i rogenc. Després de l’Ajuntament era l’edifici civil més important de finals del segle XIX.

Societat Cultural la Lira

La Lira Roquetense fundada l’any 1907 com a societat obrera, instructiva i de socors mutus. Actualment és una entitat cultural, popular i tradicional. L’edifici actual  data de l’any 1912. És un edifici de tipologia popular presenta una lira al coronament de la façana principal. Disposa de local amb  un auditori, una sala d’actes i exposicions, aules per l’escola de música i un bar.

Mirador de l’Ebre

Des del Mirador de l’Ebre de Roquetes es pot contemplar una atractiva perspectiva de la Vall de l’Ebre. Al nord, la serralada de Cardó i la Creu de Santos; a l’est, la Mola del Boix i el Coll de l’Alba; al sud, tot el perfil de la serralada del Montsià i entre el sud-oest i nord-oest es pot veure tota la serralada del Massís del Port.

La Via Verda de la Val de Zafan

Transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan que unia l’Aragó i Tortosa. En el seu tram entre Roquetes i Tortosa d’uns 2 km, presenta enllumenat, una bona amplitud en més de 4 metres i un ferm còmode per utilitzar en bicicleta o a peu.

Observatori de l’Ebre (paradís científic)

Observatori de l’Ebre (OE) és un Institut de Recerca fundat el 1904 per la Companyia de Jesús per estudiar les relacions Sol-Terra. Ha destacat en l’estudi dels corrents tel·lúrics, l’electricitat atmosfèrica, l’activitat solar i geomagnètica, la sismologia i la ionosfera terrestre. La continuïtat i la fiabilitat de les observacions durant més de cent anys fan que els seus arxius de registres magnètics, ionosfèrics, sísmics, meteorològics i solars tinguin un valor científic incalculable. A tall d’exemple podem ressaltar que els sísmics i els ionosfèrics són els més llargs d’Espanya, i que els registres meteorològics s’estenen fins a 1880. La Biblioteca és una de les millors de l’Estat en Ciències de la Terra i de l’Espai. El servei de Cultura Científica inclou visites guiades i, sovint s’organitzen també cursos especialitzats i divulgatius tallers, conferències, exposicions i jornades de portes obertes.

Oficines Parc Natural dels Ports (antic Escorxador)

Construït l’any 1922 amb barreja d’estils modernistes i noucentistes, Actualment és la Seu i Centre de visitants del parc natural dels Ports.

Roquetes “Rural”

Roquetes presenta una localització privilegiada, és la porta d’entrada al parc natural dels Ports. A tocar del Riu Ebre i envoltada de cultius, la flor de taronger perfuma l’ambient en primavera i al febrer els ametllers en flor decoren el territori. Els camps d’oliveres mil·lenàries amb construccions de “pedra seca” amb gran valor arquitectònic i històric  mostren que estem davant un paisatge mediterrani tradicional. Recomanable, “perdre’s” per qualsevol dels seus camins rurals i descobrir amb el parc natural dels Ports de fons aquesta bellesa natural a mà de qualsevol visitant.

Roquetes i el Port

Per als amants de la natura, el terme de Roquetes disposa d’uns indrets incomparables.
Des del Mirador del Mont Caro (1441 m) es pot gaudir d’un esplèndid paisatge on es dibuixa la silueta del riu Ebre i els seus canals, un dels quals travessa la ciutat de Roquetes, fins a la desembocadura al Delta de l’Ebre. Meravella al visitant, la bellesa i complexitat del paisatge, constituït per un conjunt heterogeni de serres i massissos, de gran altitud si tenim en compte la seva proximitat al mar.

Des del punt de vista faunístic, l’element més espectacular és la població de cabra salvatge, espècie endèmica de la península Ibèrica. Altres animals que trobem són el porc senglar, l’àliga, el voltor i bon nombre d’altres ocells i petits animals.

Gràcies a la situació del massís dels Ports descobrim una vegetació amb representants eurosiberians i boreoalpins, junt amb altres espècies típicament mediterrànies, constituint un veritable paradís geobotànic on es poden descobrir més de 1000 espècies.

Respecte a la pràctica esportiva hi ha un ampli ventall de possibilitats, l’excursionisme, l’escalada en roca, l’espeleologia o el descens de barrancs, en són un clar exemple. També i gràcies a la ruta cicloturista de pujada al Port, que s’ha senyalitzat recentment, és un esport que cada dia té més seguidors.

Rutes al Port de Roquetes

Àrea Recreativa de Cova Avellanes

L’àrea recreativa de Cova Avellanes es troba situada al cor dels Ports a 1.010 m d’altitud. La majoria de bosc que ho envolta  són pinedes de pi negral i rojal. Les pinedes de pi negral son considerades un hàbitat d’interès comunitari prioritari per la UE, màxima categoria de protecció que atorga aquest organisme a un hàbitat.
A Cova Avellanes hi ha un centre de natura, l’antiga casa forestal del paratge Cova Avellanes destinat a activitats de divulgació mediambiental
Els boscos de Cova Avellanes presenten el típic aspecte forestal de la zona i constitueixen l’hàbitat de moltes espècies de fauna i flora. És un lloc interessant per la observació d’orquídies i una planta carnívora i protegida, la pingüícula.

Des de l’Àrea Recreativa de  Cova Avellanes, surten 2 itineraris:
El Pla d’Avària i el Marturi.

Àrea Recreativa de la Vall

A l’endinsar-nos dins del barranc de la Vall, observem imponents parets de roca i el paisatge es cobreix de boscos de pi i alzina entre els quals hi destaca la presència del faig. Dos indrets reclamen especial atenció: les formacions geològiques del Racó dels Capellans i els cingles i boscos de les Faixes Tancades.

Des de l’Àrea Recreativa de la Vall comencen varis itineraris com:
El Racó de la cova d’en Marc i l’Airosa i Mas de Barró.

Zona de Caro

El cim de Caro (1.441 m) ofereix vistes de l’interior del massís i de l’últim tram de la vall de l’Ebre. Si el dia és clar es veu el Delta de l’Ebre i fins i tot l’Illa de Mallorca i els Pirineus mentre que quan la meteorologia canvia, es pot gaudir d’un poètic mantell de boira. El mirador està equipat amb senyalització interpretativa i adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

Trobem diversos itineraris, ben senyalitzats de dificultat mitjana com l’Itinerari del Bassis de Caro, el de Caro i l’Itinerari de la Barcina, en aquest cas de dificultat baixa i que ens ofereix una inigualable panoràmica.

Barranc de Lloret

Uns dels millors itineraris que podem fer al Port el trobem al Barranc de Lloret. Envoltats de formacions geològiques impactants, el pi i el boix creixen arreu, especialment a les fondalades.
Boscos, bufadors, formacions inimaginables, escarrissons… ens presenten un ventall d’atractius que fa del Barranc de Lloret un dels punts  més impressionats del Port.

Una de les rutes més senzilles per a fer en família és la ruta del Racó del Moro que finalitza en un preciós Gorg d’aigües cristal·lines i Cova Pintada, una de les coves més impressionants de dimensions considerables, caiguda d’aigua, estalactites, estalactites, estalagmites i una gran varietat cromàtica que dona lloc al seu nom.

Ruta cicloturista “Pujada al Mont Caro”

Es tracta d’una ruta recentment senyalitzada, ideal pels amants de la bicicleta de carretera de nivell avançat. Amb un tram de 22,6 km en què s’haurà de superar un desnivell total de 1.436 m.
En menys de 30 km es presenta l’equilibri ideal entre la plana i la muntanya amb unes vistes impressionants.

Language »