Roquetes Turisme
Roquetes Turisme

L’estació meteorològica de l’Observatori de l’Ebre entra al selecte club d’estacions centenàries de l’OMM

Roquetes, 2 de juny de 2017 – En el seu 69è Consell Executiu i  a petició de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha reconegut l’estació meteorològica de l’Observatori de l’Ebre com a estació centenària, conjuntament amb tres altres estacions espanyoles (Daroca, Izaña i Madrid-Retiro).

3.26 Nevada2Per a obtenir aquest reconeixement, les estacions han de complir una sèrie d’exigents criteris de qualitat relatius a la longitud de la sèrie, la manca de forats en aquesta, les metadades i als mètodes d’observació, entre d’altres.

Segons l’OMM, les estacions meteorològiques centenàries  són part del patrimoni cultural i científic insubstituïble de la humanitat, que serveixen les necessitats en sèries meteorològiques llargues de les generacions actuals i futures. Aquestes sèries són fonts úniques d’informació passada sobre els paràmetres atmosfèrics, per tant són referències per a l’avaluació de la variabilitat del clima i deu seu canvi. Per posar en relleu aquesta importància, l’OMM té un mecanisme per reconèixer les estacions d’observació a llarg termini. D’aquesta manera, l’Organització promou estàndards d’observació sostenibles i millors pràctiques que facilitin la generació de sèries temporals de dades d’alta qualitat.

Les primeres anotacions meteorològiques de les que disposa l’Observatori de l’Ebre comencen l’any 1880, molt abans de la seva fundació. Es tracta d’observacions realitzades a Jesús, lloc on es trobava el Col·legi Màxim dels jesuïtes. Al 1905 totes les observacions es traslladen a l’actual emplaçament de l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, i, des de llavors, no hi ha hagut més canvis d’emplaçament. La relació amb l’Institut Nacional de Meteorologia (INM, ara conegut com a AEMET) començà l’any 1920 i actualment es regeix per un conveni en vigor des de l’any 2014.

Actualment, l’estació meteorològica de l’Obsevatori de l’Ebre, forma part de la xarxa de l’AEMET. Aquesta té diversos instruments meteorològics instal·lats a l’OE, que integren, d’una banda, una estació d’observació sinòptica i, per una altra, mesures de radiació global, directa, difusa i ultraviolada. Els instruments són operats per observadors meteorològics d’AEMET i personal tècnic de l’Observatori de l’Ebre, que garanteixen el bon funcionament de l’estació i la continuïtat de les observacions manuals.

L’Observatori de l’Ebre és una fundació destinada a l’estudi i l’observació de fenòmens geofísics. Fou fundat l’any 1904 per la Companyia de Jesús i es troba al municipi de Roquetes (Baix Ebre). L’Observatori és un institut universitari de la Universitat Ramon Llull i és un centre coordinat del Consell Superior d’Investigacions Científiques. El Patronat de la Fundació és format per l’Ajuntament de Roquetes (Presidència del Patronat), l’Agencia Estatal de Meteorologia, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional i el Servei Meteorològic de Catalunya.

Contacte: Pere Quintana Seguí, Cap de Premsa, Observatori de l’Ebre (Universitat Ramon Llull – CSIC), 977 500 511, pquintana@obsebre.es.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.

Nou mapa del cicloturisme a les Terres de l’Ebre

Les Terres de l’Ebre volen potenciar-se com a destí de cicloturisme i de fet ja fa temps que hi treballen. No els hi falten atractius, el Delta de l’Ebre ofereix des de fa anys un munt d’itineraris molt planers, la

Llegir més ›

Els Ports acolliran a l’octubre la primera edició de l’Ultra Bike Els Ports 2017

Un recorregut de 143km que passarà per 6 poblacions i 4 termes municipals més de l’espai natural. Un nou projecte esportiu a les Terres de l’Ebre que “conjuga novament la pràctica de l’esport i l’excel·lència dels espais naturals de les nostres

Llegir més ›

Un estudi de l’Observatori millora les prediccions de la vulnerabilitat de la xarxa de transport elèctric

L’EOS, el butlletí de notícies de l’Unió Americana de Geofísica (AGU), es fa ressò d’un article liderat per J.M. Torta, de l’Observatori de l’Ebre, realitzat en col·laboració amb un grup de l’Institut Geomodels de la Universitat de Barcelona, i publicat

Llegir més ›

Es presenta el nou web turístic de Roquetes

L’Ajuntament de Roquetes va presentar, el dimecres 22 de març de 2017, a la sala d’actes de la Biblioteca Mercè Lleixà, el nou web de Turisme, www.roquetesturisme.cat i la nova marca turística amb entitat pròpia, amb un logotip que busca

Llegir més ›